KLASİK KİTAPLAR
Kitap okumak, bazılarımızın boş zamanınını doldurmak için kullandığı bir nesne; bazılarımızınsa tutkuyla okuduğu, başka bir dünyayı keşfettiği bir bağımlılıktır. Kitap okumanın size bir zararı olmayacaktır, zamanınızı yemeyecektir. Aksine birçok faydası vardır. Bunlardan bazıları; stresinizi alır götürür, kelime dağarcığınızı geliştirir, kitap okumak etkili bir ilaçtır.
1. Sabahattin Ali-Kürk Mantolu Madonna
"Her gün, daima öğleden sonra oraya gidiyor, koridorlardaki resimlere bakıyormuş gibi ağır ağır, fakat büyük bir sabırsızlıkla asıl hedefine varmak isteyen adımlarımı zorla zapt ederek geziniyor, rastgele gözüme çarpmış gibi önünde durduğum "Kürk Mantolu Madonna"yı seyre dalıyor, ta kapılar kapanıncaya kadar orada bekliyordum."
Kürk Mantolu Madonna eserinin klasik bir konusu vardır belki ama Sabahattin Ali’nin duyguları tasvir edişindeki üstün kabiliyeti bu romanı önemli kılar. Kürk Mantolu Madonna’nın güçlü anlatımı kitabın bu kadar sevilmesindeki nedenlerden biridir.
2. Stefan Zweig-Satranç
Kitap, adı Dr. B olarak geçen şahsın kısa bir hayat hikayesi üzerine kurulmuş. Adolf Hitler döneminde bir otel odasına hapsedilmiş olan Dr. B’nin odada hiçbir şey olmaması üzerine, sorguya giderken bir paltonun cebinde bulduğu kitabı çalmasını ve sonrasını konu alıyor. Kitaptan önce, tutuklu bulunduğu odada duvardaki tüm desenleri -çizgilerine kadar- ezberleyen, Dr. B, kitabı uzun zamandır hayatında duvarlardan başka bir unsur olmadığından, vakit geçirmek için bir çıkış yolu olarak görüp çalıyor. Lakin kitabı odaya gizlice sokup açtığında biraz hayal kırıklığına uğruyor. Kitabın beklediği gibi bir kitap olmadığını anlıyor. Fakat sonrasında kitabın bir satranç kitabı olduğunu ve normal bir kitaba oranla satranç kitabıyla daha uzun süre meşgul olabileceğinin farkına varıyor.
3. Dostoyevski-İnsancıklar
Dostoyevski'nin ilk eseri olan "İnsancıklar" fakir bir memurun kimsesiz bir kıza aşkını, ilgisini ve himayesini konu edinen, aynı zamanda bir kızın zamana teslim edilmiş sevdasını da dile getiren bir eserdir. Roman mektuplaşma şeklinde ele alınmış olup zamanın Rusya'sında var olan toplumsal ilişkileri tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermektedir.
'Gökte kanat açan ufacık, cana yakın bir kuş... Ah, Varenka! Farklı acılar ve kederlerle yaşayan bizlerin, gökteki kuşların o doğal, o saf sevinçlerine özenmemelerine imkân var mı?'
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder